Vinterdæk - Gode råd om vinterdæk her

Når det begynder at blive koldt udenfor, så er det ved at være tiden til at skifte til vinterdæk på bilen. Grunden til at skifte til vinterdæk, er at få bedre vejgreb i koldt vejr, og især hvis der ligger sne på vejen.

Gode vinterdæk
Når du skal finde nogle gode vinterdæk, så skal dækkene opfylde nogle forskellige krav.
  • M+S Vinterdæk
    For dækkene kan sælges som vinterdæk, skal de bære betegnelsen M+S, som står for Mud(mudder) + Snow(sne). Det betyder at dækkene er gode til at køre i mudder og sne.
  • Dækmønster
    Slidmønsteret er lavet, således at de er selvrensende. Dvs at sneen i mindre grad sidder fast på selve vinterdækket, og det giver øget vejgreb
  • Kuldepåvirkning
    Vinterdækkene skal desuden laves, så de har godt vejgreb ved lave temperaturer. Det gøres ved at bruge en speciel gummiblanding, som er stabil selvom det er meget koldt.
Hvorfor bruge vinterdæk
Den helt basale grund til at bruge vinterdæk, er naturligvis at bilen står bedre fast på vejen. Det øger sikkerheden, så der er mindre risiko for at løre galt, når det ligger sne på vejene.
Der er i Danmark ikke noget lovkrav om at køre med vinterdæk, men det er dog altid en god ide, at skifte sommerdækkene ud, når det bliver vinter. For der er virkelig stor forskel på vejgrebet og man kan tydelig mærke forskellen.

Valg af vinterdæk
Der er utrolig mange forskellige fabrikater, at vælge imellem uanset om det er sommer- eller vinterdæk, der skal indkøbes. Men der er de samme ting su skal gøre dig overvejelser omkring, inden du køber.
Den vigtigste faktor er at gøre dig det klart, præcis hvad du har behov for ud fra dit kørselsbehov og vaner. For de forskellige vinterdæk har forskellige egenskaber, og du bør vælge et dæk, som passer til dine behov. Så er du bedst sikret, ud fra din kørsel.
Tidligere valgte man typisk at sætte nogle smallere vinterdæk på, i forhold til bredden på sommerdækkene. Det er dog knap så nødvendigt i dag, da kvaliteten på vinterdæk er blevet væsentlig bedre de seneste 5-10 år. Hvis du bibeholder samme bredde, bevarer du også generelt de køreegenskaber, som du er vant til under alm forhold

Køb vinterfælge
Det er desuden er rigtig god ide, at købe fælge som kun bruges til dine vinterdæk. Så slipper du for at skulle have bilen på værksted, hvor der skal skiftes dæk og laves afbalancering hver gang.
Om du vælger alufælge eller alm stålfælge er egentlig fuldstændig op til dig. Der er ikke nogen forskel på sikkerheden. Alufælge ser pænere ud, og de er ikke ret meget dyrere end stålfælgene. Dog skal du være opmærksom på, at hvis du vil have alu, så skal de være i en ordentlig kvalitet, så de ikke mister belægningen pga salt og grus på vejen.
Hvis du vælger stålfælge, så kan du jo også altid købe nogle hjulkapsler til at sætte på. Det pynter trods alt en del.

Rådgivning
Du bør altid gå til et professionelt dækfirma, eller evt spørge en mekaniker til råds. De bør kunne vejlede dig til at købe de helt rigtige vinterdæk, som passer til din bil og dit behov.
Lad være med altid at gå efter de billige vinterdæk, da de oftest bliver hurtigere slidt, og i værste fald slet ikke giver den øgede sikkerhed, som er hele ideen i det.

Test af vinterdæk
Det er også altid en god ide, at tjekke rundt om på nettet, for at se om der er lavet test af de vinterdæk, du overvejer at købe. FDM laver løbende tests af alt tilbilen, herunder også dæk. Hvis du kan se at dækkene har fået en dårlig omtale i en test, så bør du nok se dig om efter nogle andre.
Du kan se vinterdæktest fra FDM her >> FDM Test